Iftar Ontmoeting 2017

Nieuws
Published at May 2, 2017
 

Yogi & Yousef brengt graag een initiatief van Annelies onder de aandacht: de Iftar Ontmoeting 2017. De derde editie van de Iftar-ontmoeting tussen Islamitsche en niet-Islamitische vrouwen zal plaatsvinden op vrijdag 9 juni in Utrecht. Wij steunen dit initiatief omdat het onze waarden uitdraagt: een prachtige vriendschap tussen verschillende culturen!

“Accepteer de dingen niet altijd zoals ze zijn. Zoek naar verandering. Al is het nog zo klein.”

Dit gedichtje van Lief Leven vat het idee achter de Iftar-ontmoeting perfect samen. De Iftar-ontmoeting is een avond tijdens de ramadan waar islamitische en niet-islamitische vrouwen samen aan tafel gaan, met elkaar praten en – na zonsondergang- genieten van lekker eten. Een culinair en cultureel samenzijn. Omdat ik geloof dat een ontmoeting, al is hij nog zo klein, ons voor altijd kan veranderen.

Waarom een Iftar-ontmoeting?

Het idee voor de Iftar-ontmoeting ontstond drie jaar geleden. Toen Annelies begon aan haar tweede studie Islam en Arabisch, werd haar vriendengroep en wereld plotseling een stuk breder.  Ze merkte echter wel dat het twee gescheiden werelden waren. Haar islamitische vrienden en niet-islamitische volgden andere opleidingen, deden andere dingen in hun vrije tijd en ontmoetten elkaar daardoor niet. Als ze dus vragen hadden over die “andere” wereld dan kwamen ze naar haar toe, omdat ze met één been in beide werelden stond. Zoals iemand haar ooit zei: “jij bent het dichtste bij een moslim wat ik ken”

Dat haar vriendinnen haar die vragen stelden en niet zelf aan “de ander” had niets te maken met het feit dat ze dat niet wilden. Het had te maken met het feit dat hun werelden zo gescheiden waren dat ze niet wisten hoe ze met die “ander” in contact kwamen. “Moet ik dan een meisje met een hoofddoek in de supermarkt aanspreken en vragen of ze een keer thee wil drinken?”, vroeg één van haar vriendinnen op een middag.

Die vraag zette Annelies aan het denken. Doordat ze met één been in beide werelden stond kon ze die twee werelden ook bij elkaar brengen. Dus nodigde Annelies haar vriendinnen uit voor een Iftar – de maaltijd die je na een dag vasten eet tijdens de ramadan – bij haar thuis. Dan konden ze een keer met elkaar in gesprek en wellicht dat er duurzame contacten uit voort zouden komen.

Aan een dergelijke avond bleek een veel grotere behoefte te zijn dan ze had verwacht. Het idee van een Iftar–ontmoeting voor Islamitische en niet-Islamitische vrouwen ging als een lopend vuurtje rond. Waardoor er die eerste editie vijftig vrouwen aan tafel zijn gegaan. Iedereen was zo enthousiast dat er meteen werd gevraagd om een tweede editie het jaar daarop. Vorig jaar aten ze daarom met bijna honderd vrouwen. De afgelopen weken heeft Annelies van diverse mensen de vraag gekregen of ze dit jaar weer een Iftar organiseert. Met kriebels in mijn buik kondigt Annelies daarom aan dat zij, samen met drie vriendinnen, weer haar etentje voor islamitische en niet-islamitische vrouwen organiseert!

Iftar-ontmoeting editie drie

De derde editie van de Iftar-ontmoeting zal plaatsvinden op vrijdag 9 juni in een typische Utrechtse locatie, namelijk een oud kloostergewelf aan de gracht van de Domstad. In de Ruimte, zoals de locatie heet, is op loopafstand van het station en er is een parkeergarage in de buurt. De locatie opent gratis haar deuren omdat ze het initiatief een warm hart toedragen. Dat betekent dat jij geen entree hoeft te betalen. Echter de organisatie vraagt jou om een bijdrage mee te nemen voor de koffie, thee en de schoonmaak achteraf.

Wat de Iftar-ontmoeting verder zo ontzettend leuk maakt is dat er ieder jaar een tafel is die gevuld is met de meest uiteenlopende lekkernijen. Van baklava tot chocolade aardbeien en van dolma tot wraps. De organisatie vraagt jou daarom een gerecht mee te nemen wat je kan delen met anderen. Als iedereen iets meer meeneemt dan voor alleen zichzelf, dan kunnen we de hele avond tafelen. Neem ook een plastic bakje mee zodat je weer wat lekkers mee naar huis kan nemen. Voorgaande jaren bleef er genoeg over.

Omdat de ruimte “beperkt” is en wij teleurstellingen willen voorkomen werken we met een gastenlijst. Dat betekent dat jij je van te voren moet aanmelden en op deze manier zeker bent van jouw plek aan tafel. Aanmelden kan door een mail te sturen naar iftar@annelieswaterlander.nl. Wil je meegenieten van de voorpret, bekijk dan het Facebookevenement.

Wat: Iftar-ontmoeting
Waar: in de Ruimte, Utrecht
Wanneer: 9 juni vanaf 20.00 uur (er zal gegeten en gedronken worden vanaf 22.00 uur)
Wie: voor alle islamitische en niet-islamitische vrouwen
Hoe: aanmelden door een mail te sturen naar iftar@annelieswaterlander.nl
Entree: gratis, maar neem wel een bijdrage mee voor de koffie, thee en schoonmaak achteraf

 

 

Comments